Ole Molaug

Ole Molaug (83) fra Bryne er det nærmeste vi kommer Jærens svar på Petter Smart. Men selv liker han ikke å kalle seg selv for noen oppfinner. Han liker bedre ordet konstruktør.

Det var i 1967 han slo igjennom med verdens første lakkeringsrobot «Ole» som i sin tid revolusjonerte internasjonal lakkeringsindustri. To år tidligere hadde Nils Underhaug engasjert han til å lage lakkeringsroboter til trillebårfabrikken sin Trallfa. Siden den gang har blant annet skinnende blanke og nylakkerte Mercedes, Rolls-Royce og Ferrari fått sin lakk påført av Molaugs roboter.

Etter at han forlot Trallfa ble han raskt headhuntet til en konkurrerende robotfabrikk i Detroit, hvor han laget Garco roboten som i stor grad lignet Ole-roboten.

I 1980 startet han selskapet Akva AS sammen med tre andre kamerater. De tok raskt patent på automatisert fôringsanlegg for oppdrettsfisk. Siden har det gått slag i slag. Som utviklingssjef i Akva var han klar med neste nyvinning i 1997: Et sensorbasert system som «ser» når fisken er mett.

I 2000 fusjonerte Aqua med Akva Smart International og Superior Systems, og tok navnet Akva Smart.

I 2006 gikk firmaet på børs og da ble Akva Smart en av Jærens få børsnoterte selskaper. I dag har han delt ut det meste av Akva-aksjene til barn og barnebarn. Familien Molaugs verdier i selskapet er i dag verd opp mot 50 millioner kroner.

Ole Molaug er en av de mest anerkjente oppfinnerne i Rogaland og i Norge. Ikke bare har han utviklet gode tekniske løsninger, men produktene hans har resultert i lønnsomme arbeidsplasser og gode inntekter for bedriftene som baserer seg på oppfinnelsene han står bak.

Ole Molaug er det 15. æresmedlemmet i NFA.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedIn

Fremhevede nyheter

Utdanningsmuligheter

Her finner du NFAs rekrutteringsfilm samt informasjon om utdanningsløpet som leder frem til spennende jobber innen automatiseringsfaget

Autonomy in the Oil & Gas Industry

Her finner du rapporten om autonome systemer, og hvilke muligheter og løsninger dette gir olje- og gassindustrien

Offentlige FoU-programmer

Her finner du en oversikt over aktuelle Forsknings- og Utviklingsprogrammer som bedrifter kan søke om midler fra.

Medlemsbedrifter